Veel gestelde vragen

over de Joint Venture

Vraag

Om te kunnen profiteren van de belastingvrijstelling van de Joint Venture mag ik niet in Nederland wonen maar als ik niet in Nederland sta ingeschreven waar moet ik mij dan in laten schrijven en hoef ik dan in het land waar ik wel sta ingeschreven geen belasting te betalen?

Antwoord

Het is belangrijk dat u niet in Nederland staat ingeschreven en niet in Nederland woont, vanzelfsprekend mag u ook uw feitelijke werkzaamheden niet structureel in Nederland uitvoeren. Waar u wel woont of staat ingeschreven is niet van belang, de kans is groot dat u zich zelfs nergens in hoeft te schrijven. Anders dan de meeste Nederlanders denken hebben de meeste landen niet zoals Nederland een centrale bevolkingsadministratie. De vennootschap waar u mee werkt staat geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland wordt uw fiscale woonplaats bepaald "naar de omstandigheden van het geval". In de meeste landen is de regelgeving daarover veel duidelijker en heel vaak is het zo dat wanneer u minder dan 180 dagen in een land verblijft u daar dan niet belastingplichtig bent over inkomen wat u niet in dat land zelf heeft verdient in heel veel andere landen betaald u, zelfs wanneer u daar het hele jaar woont geen belasting over inkomen dat u elders heeft verdient.

Maar er zijn uitzonderingen, wanneer u bijvoorbeeld de Amerikaanse nationaliteit heeft dan zult u uw hele wereld inkomen, ongeacht of nou wel of niet in de USA verblijft aan de Amerikaanse belasting autoriteiten op moeten geven. Bij de dienstverlening van Ostrea hoort dat wij, wanneer er twijfel zou ontstaan over een mogelijke belastingplicht in een ander land waar u veelvuldig verblijft dat wij u daarover dan zullen adviseren of in contact zullen brengen met plaatselijke specialisten.

Vraag

Ik mag niet in Nederland wonen of werken, mag ik wel zoveel en zo vaak naar Nederland komen als ik wil?

Antwoord

De Nederlandse wetgeving daarover is erg onduidelijk, het antwoord op deze vraag hangt alweer af van "de omstandigheden van het geval". In theorie kunt u in een bepaald jaar 365 dagen in Nederland verblijven zonder daar dan in fiscale zin te wonen. De praktijk is dat wanneer u minder dan 90 dagen in Nederland verblijft en u in Nederland geen woonruimte ter beschikking heeft u in elk geval niet in Nederland woont.

Wanneer de belastingdienst aan kan tonen dat u meer dan 90 dagen per jaar in Nederland verblijft dan gaan de overige omstandigheden een rol spelen, uiteraard houdt Ostrea daarbij voor u een vinger aan de pols en zal Ostrea u waarschuwen voordat u in de gevarenzone komt.

Vraag

Als ik niet meer in Nederland woon, val ik dan nog wel onder de Nederlandse zorgwet en ben ik dan nog wel verzekerd tegen ziektekosten?

Antwoord

Nee, wanneer u niet in Nederland woont dan kunt u zich niet in Nederland verzekeren volgens de zorgwet, de zorgwet is alleen van toepassing op Nederlands ingezetenen. Wanneer u ziek wordt of naar de dokter wilt dan zult u de kosten daarvan zelf moeten betalen of u bij een internationale ziektekosten verzekeraars moeten verzekeren.
Een bekende verzekeraar waar u zich als niet Nederlands ingezetene kunt verzekeren is Vanbreda in antwerpen, u heeft met die verzekering desgewenst dan ook volledig aanspraak op de Nederlandse gezondheidszorg, u betaald daarvoor dan aanmerkelijk minder premie en mag internationaal vrijwel zonder restricties zelf uw zorgverlener uitzoeken. Uw eigen bijdrage en eigen risico zijn bij van Breda wel aanmerkelijk hoger.

Vraag

Wat zijn de gevolgen van de Joint Venture voor de BTW.

Antwoord

Voor de uiteindelijke BTW heffing maakt het gebruik van de Joint Venture in de praktijk niet veel uit. Wanneer u door uw activiteiten BTW inhoudingsplichtige bent wordt uw BTW aangifte waarschijnlijk wel aanmerkelijk eenvoudiger omdat u, vanuit uw Engelse werkmaatschappij, ingevolge de EU regels uw zakelijke relaties in Nederland geen BTW in rekening hoeft te brengen.

Wanneer u levert aan particulieren binnen de EU gelden nogal wat verschillende regels, in veel gevallen is uw afnemer zelf verantwoordelijk voor de BTW aangifte. Wanneer u structureel en boven een bepaald bedrag binnen een bepaald land goederen of diensten levert aan particulieren dan moet u mogelijk in dat land aangifte doen. De meeste ondernemers die met de Joint Venture werken hebben in de praktijk niet met de BTW vandoen, uiteraard mag u, wanneer dat ook op uw onderneming van toepassing is dan ook geen BTW in rekening brengen, aftrekken of terugvorderen en krijgt u ook geen BTW/VAT nummer toegewezen zodat ook geen BTW naar u kan worden verlegd.

Vraag

Wanneer ik ooit besluit toch weer in Nederland te komen wonen, moet ik dan niet alsnog met de Nederlandse belastingdienst afrekenen?

Antwoord

Nee u hoeft bij eventuele terugkeer naar Nederland niets meer af te rekenen met de Nederlandse belastingdienst, de herkomst van het vermogen dat u dan mogelijk heeft opgebouwd is volledig verantwoord, u hoeft daar, wanneer u althans tenminste 2 jaren niet in Nederland heeft gewoond, geen belasting meer over te betalen.

Vraag

De werkmaatschappij die in de Joint Venture wordt gebruik is een Engelse Limited Company, kan ik in Engeland gaan wonen en kan ik Engelse klanten bedienen?

Antwoord

Nee u mag Wanneer u gebruik wilt maken van de Joint Venture niet in Engeland gaan wonen en u mag geen in Engeland gevestigde cliƫnten of opdrachtgevers bedienen. Natuurlijk mag u wel met vakantie naar Engeland en eens per jaar zult u in principe zelfs naar Engeland moeten komen om de jaarvergadering van uw vennootschap voor te zitten in totaal geld dat u maximaal 90 dagen per jaar probleemloos in Engeland kunt verblijven.

Vraag

Zijn er bijkomende kosten waar ik rekening mee moet houden?

Antwoord

Nee er zijn geen bijkomende kosten, Ostrea streeft naar een helder "alles inclusief" prijsbeleid. Ook alle onderhouds kosten, kosten voor juridische begeleiding, administratie kosten, kosten voor eventueel noodzakelijke documentenaanvraag, indienen jaarstukken, belastingaangifte jaarrekening e.d. zijn daarom altijd (fair use beleid) bij de prijs inbegrepen.